Incalzirea in pardoseala este din ce in ce mai utilizata si preferata de investitori pentru faptul ca ofera un grad de confort ridicat. Aceasta este mult economica fata de conventionalele calorifere si, prin alegerea unui astfel de sistem, se castiga spatiu, nefiind necesare tevi la exterior care deseori sunt inestetice. Poti sa optezi si tu pentru incalzire in pardoseala pentru locuinta ta daca vrei un sistem de incalzire modern si cu randament maxim. Descopera in acest articol care sunt avantajele si dezavantajele sistemelor de incalzire in pardoseala si cum se realizeaza montajul lor!

Fotografie de Peoplecrations pe Freepik.com Incalzirea in pardoseala este un sistem care asigura confortul termic intr-o cladire, realizat prin intermediul unor conducte prin care circula apa sau prin conductori electrici. Aceasta varianta de incalzire este mult mai economica fata de cea conventionala pentru faptul ca intreaga suprafata de la nivelul pardoselei va emite caldura si, astfel, camerele se vor incalzi mult mai repede. Caldura emisa de sistemele de incalzire in pardoseala este distribuita uniform si, in felul acesta, mediul ambiant din casa este extraordinar de placut. Citeste in urmatoarele capitole totul despre incalzirea in pardoseala!

1.1. Cum se face incalzirea in pardoseala si care sunt principalele tipuri de incalzire de acest fel?

1. Incalzirea in pardoseala – incalzire in pardoseala termostat, timp incalzire in pardoseala, termostat

   Incalzirea in pardoseala este de doua tipuri, fiecare venind atat cu avantaje, cat si cu dezavantaje. Daca te intrebi cum functioneaza incalzirea in pardoseala, raspunsul este cu apa calda sau energie electrica. Cel mai utilizat este sistemul de incalzire in pardoseala prin agent termic. Sistemul este cel comun, realizat din conducte prin care trece apa ce este incalzita de o sursa. Aceasta este reprezentata de o centrala termica, pompa de caldura sau alta sursa ce poate distribui apa calda in conducte. Montarea unui astfel de sistem presupune doua variante, prima si cea mai des utilizata in cazul unei constructii noi fiind aceea de a plasa conductele in sapa. Daca se implementeaza sistemul in cadrul unei constructii mai vechi exista varianta de a monta conductele la suprafata, utilizand niste placi speciale ce permit traficul, fara a exista riscul unor eventuale deteriorari.

   Cel de-al doilea tip de incalzire in pardoseala este cel electric. La momentul achizitiei este o varianta ceva mai accesibila si mai rapid de montat, insa pe termen lung este mai costisitoare in cazul in care electricitatea provine de la un furnizor. Daca dispui de un sistem de panouri solare si reusesti sa stochezi suficienta energie electrica pentru a asigura necesarul incalzirii pardoselii atunci este posibil sa fie o varianta mai buna din punct de vedere financiar. Insa, acest aspect este direct influentat de conditiile meteorologice de afara, astfel ca, daca o perioada mai lunga va fi innorat, cel mai probabil alimentarea cu energie electrica se va face de la reteaua publica, care la acest moment este destul de costisitoare.

   Incalzirea in pardoseala dauneaza sanatatii? Este o intrebare pe care multe persoane si-o pun, dar raspunsul este nu, incalzirea in pardoseala nu afecteaza in niciun fel sanatatea, ci dimpotriva. Prin inlocuirea sistemelor clasice de incalzire cu cea in pardoseala nu mai esti expus acarienilor si alergenilor ce se depun in general pe calorifere. In plus, incalzirea in pardoseala prin agent termic contribuie la mentinerea unui nivel optim de umiditate care este foarte important pentru sanatatea tractului respirator.

1.2. Cat costa incalzirea in pardoseala?

   Anterior am explicat cu ce se face incalzirea in pardoseala, insa e important de stiut care sunt si costurile pentru aceasta. Preturile in privinta unui sistem de incalzire prin pardoseala sunt destul de variate pentru ca si materialele folosite difera de la caz la caz. Costul incalzirii in pardoseala poate varia in functie de factori precum sistemul de incalzire in pardoseala ales, suprafata totala a zonei care va fi incalzita sau tipul de constructie al cladirii.

   Daca vrei sa faci un calcul pentru incalzirea in pardoseala, este recomandat sa apelezi la un specialist, care iti poate oferi o estimare in functie de situatie si de complexitatea proiectului. Desi la o prima vedere, este posibil ca schema de incalzire in pardoseala sa fie costisitoare, cu siguranta investitia se va amortiza de-a lungul timpului. Asadar, daca te intrebi cati metri de teava intra la incalzirea in pardoseala, acest lucru depinde de multi factori. De exemplu, in cazul unei distante de 20 cm intre tevi se vor utiliza 5 metri liniari la fiecare metru patrat. 

1. Incalzirea in pardoseala – incalzire in pardoseala tipuri, familie, incalzire in podea

1.3. In cat timp se incalzeste pardoseala?

  Timpul in care pardoseala se incalzeste difera in functie de varianta de montaj pentru care s-a optat, tipul de instalatie si ce finisaj ai ales. In cazul incalzirii in pardoseala prin agent termic, daca montajul conductelor este realizat in sapa, timpul de incalzire este mai lung. La incalzirea electrica in pardoseala va fi mai rapid timpul in care instalatia ajunge la temperatura dorita. De asemenea, daca ai gresie sau alt tip de ceramica in locuinta vei salva mai mult timp decat daca ai parchet. In general, pentru a ajunge la temperatura optima, incalzirea in pardoseala necesita de la cateva ore la o zi, in functie de cate grade sunt in locuinta. Un spatiu nelocuit in care sunt deja temperaturi foarte scazute se va incalzi mult mai greu. Pentru ca instalatia sa functioneze optim este necesar sa se efectueze o aerisire pentru incalzirea in pardoseala o data la ceva timp. De asemenea, aerisirea ajuta la prevenirea procesului de oxidare. Aceasta se executa atunci cand observi ca instalatia nu se mai incalzeste cum trebuie sau scoate zgomote ciudate.

1.4. Temperatura apei pentru incalzirea in pardoseala

   Ce temperatura trebuie sa aiba apa la incalzirea in pardoseala? Apa ce trece prin conducte este incalzita la aproximativ 40°C. In schimb, pentru a incalzi corespunzator o camera, apa din calorifere trebuie sa ajunga la temperaturi de 60 - 65°C. De regula, reglarea caldurii la incalzirea in pardoseala se face cu ajutorul unui termostat. Temperatura maxima a incalzirii in pardoseala este de 45°C. In functie de cat de avansat tehnologic este si in functie de cum a fost configurat sistemul de incalzire in pardoseala, el poate fi setat inclusiv sa incalzeaza doar anumite camere din casa. Pe langa faptul ca factura o sa fie mai mica, este de mentionat si ca uzura centralei este redusa, tinand cont ca nu este necesar sa incalzeasca apa constant la o temperatura ridicata. De asemenea, viteza de incalzire a mediului ambiant este mai mare, deoarece suprafata ce emite caldura este simtitor mai extinsa comparativ cu cea emisa de un calorifer. In acest fel, timpul de incalzire al unei camere este mult redus.

2. Incalzire in pardoseala - avantaje si dezavantaje in functie de tipul de instalatie

2. Incalzirea in pardoseala – incalzire in pardoseala avantaje, incalzire in pardoseala montaj, schema incalzire in pardoseala

   Atat tipul de incalzire in pardoseala care utilizeaza energie electrica, cat si cel care utilizeaza agentul termic prezinta numeroase avantaje fata de sistemele clasice de incalzire a locuintei. Intre cele doua exista insa cateva diferente, iar daca ai nevoie de cateva sfaturi in alegerea sistemului de incalzire in pardoseala, in randurile ce urmeaza vei descoperi care sunt caracteristicile fiecaruia. Este important sa alegi tipul de incalzire in pardoseala potrivit casei tale, in functie de suprafata si luand in calcul costurile aferente. Iata care sunt avantajele si dezavantajele fiecarui tip de incalzire in pardoseala!

Avantajele incalzirii in pardoseala cu apa calda:

   Randamentul incalzirii in pardoseala – Daca incalzirea in pardoseala este instalata corect de catre o echipa specializata, aceasta da randament maxim. Incalzirea cu apa calda iti va oferi confort termic pe tot parcursul anului, in special atunci cand sunt temperaturi scazute.

   Eficienta energetica – Pentru ca apa din tevi nu trebuie incalzita la temperaturi foarte mari, acest lucru se va face cu un consum minim de energie electrica.

   Avantaj in privinta montajului – Incalzirea in pardoseala prin agent termic se poate monta sub orice tip de pardoseala: gresie, lemn prelucrat, vinil sau parchet.

   Mentine un nivel optim al umiditatii – Un alt avantaj al incalzirii in pardoseala cu apa calda este pentru sanatate. Tevile umplute cu apa asigura un nivel optim de umiditate in casa.

   Design placut – Spre deosebire de variantele clasice de incalzire, aceasta asigura un design mai frumos locuintei pentru ca este ascunsa. Asadar, vei beneficia de spatiu in plus prin lipsa caloriferelor sau a altor dispozitive.

Dezavantajele incalzirii in pardoseala cu apa calda:

   Pericole de inundatii – In cazul incalzirii prin agent termic exista riscul fisurarii unei tevi din diverse motive. Atunci cand are loc un astfel de incident, reparatiile sunt dificile din cauza ca tevile sunt montate in sapa.

   Costuri ridicate – Investitia initiala este destul de mare in cazul acestui sistem de incalzire.

Avantajele incalzirii electrice in pardoseala:

   Confort termic ridicat – La fel ca in cazul incalzirii in pardoseala cu agent termic, si aceasta asigura o distribuire uniforma a caldurii in intreaga camera. Daca vei cauta pareri despre incalzirea in pardoseala vei vedea ca ambele tipuri sunt eficiente.

   Montaj simplificat – Sistemul electric de incalzire in pardoseala se monteaza mult mai usor decat in cazul celui cu tevi de apa calda. Incalzirea in pardoseala electrica sub gresie este cea mai des utilizata si ofera rezultate bune.

   Costuri mai mici de instalare – Montarea unui astfel de sistem nu este foarte costisitoare.

Dezavantajele incalzirii electrice in pardoseala:

  Costuri mari de functionare – Pretul curentului electric a crescut semnificativ in ultimii ani, asadar aceasta varianta de incalzire in pardoseala nu este foarte accesibila din acest punct de vedere.

  Depinde de electricitate – Daca incalzirea in pardoseala este alimentata de la o retea publica de curent, aceasta se poate opri in cazul unei pene.

3. Incalzirea in pardoseala pas cu pas - informatii despre montaj

3. Incalzirea in pardoseala – incalzire in pardoseala cu apa, incalzire in pardoseala montaj, schema incalzire in pardoseala

 Incalzirea in pardoseala se poate monta in case, apartamente sau oriunde se doreste un sistem modern de incalzire a locuintei cu eficienta ridicata. Montajul trebuie realizat de catre o echipa specializata si se realizeaza diferit in functie de tipul de incalzire in pardoseala.

  In cazul incalzirii prin agent termic montajul este un proces mai complex decat in cazul incalzirii prin curent electric, format din mai multe etape.

3.1. Schema de incalzire in pardoseala

   Un prim aspect care trebuie hotarat in ceea ce priveste montajul este alegerea modelului pentru instalarea conductelor de apa. Realizarea schemei de incalzire in pardoseala iti va arata o imagine clara asupra costurilor si materialelor necesare. Este important sa masori intreaga suprafata in care doresti sa se realizeze montajul instalatiei. Montarea se poate dispune sub forma de melc, unde conductele de tur si de retur sunt unele langa celelalte. Acest model asigura o distribuire uniforma a caldurii pe intreaga suprafata. O alta modalitate de a monta tevile este serpuit, caz in care caldura nu mai este distribuita uniform. Totusi, aceasta poate fi o varianta optima in conditiile in care trebuie sa incalzesti o incapere rece cu geamuri foarte mari. In etapa pregatitoare se va face un calcul al circuitelor de incalzire in pardoseala, pentru a avea o imagine de ansamblu asupra montajului si costurilor.

3.2. Lungimea maxima pentru un circuit de incalzire in pardoseala

   Pentru un randament bun al instalatiei de incalzire in pardoseala lungimea maxima a circuitului trebuie sa fie de 80 m in cazul unei conducte de 10 mm, 120 m in cazul conductelor de 14 mm si 16 mm si 150 m in cazul conductelor de 18 mm sau 20 mm.

  Nu se recomanda imbinarea tevilor pentru obtinerea unor lungimi mai mari. De asemenea, este important sa nu se suprapuna sau sa se intersecteze conductele, de aceea se opteaza pentru modelul de montaj amintit anterior, melc sau serpuit.

3.3. Ce sapa se toarna peste incalzirea in pardoseala?

   In general, peste tevile care asigura incalzirea in pardoseala se toarna sapa. Montajul poate fi realizat si fara sapa folosind gips carton pre-format. In cazul incalzirii in pardoseala prin curent electric nu este necesar sa se toarne sapa, montajul fiind mult mai simplu.

   Daca se opteaza pentru varianta clasica, aceea a incalzirii in pardoseala cu apa calda, turnarea sapei se va face la o anumita grosime care este foarte importanta. Sapa trebuie sa acopere complet tevile si sa aiba o grosime minima de 7 cm pentru reducerea riscului de fisurare a tevilor. Inainte de a turna sapa se testeaza presiunea apei in tevi.

  1. Etape de montaj ale incalzirii in pardoseala: Etapa pregatitoare – Primul pas este alegerea tipului de incalzire in pardoseala, realizarea schemei de incalzire si masurarea suprafetelor.
  2. Obtinerea tuturor materialelor necesare – In functie de schema de incalzire in pardoseala poti vedea de cate materiale ai nevoie. Va fi necesar sa achizitionezi agenti termici si tevi pentru incalzirea in pardoseala, ciment, cabluri etc.
  3. Pregatirea betonului – Stratul de beton trebuie sa fie in stare buna inainte de a monta instalatia de incalzire in pardoseala. Asadar, pentru inceput este posibil sa fie necesare reparatii sau chiar turnarea unei sape. Intre beton si instalatie trebuie sa existe izolatie.
  4. Instalarea – Trebuie sa instalezi tevile sau cablurile in functie de tipul de incalzire in pardoseala. Se urmeaza planul initial, stabilit in etapa pregatitoare.
  5. Testarea instalatiei – Inainte de trece la sapa, instalatia se testeaza, pentru a te asigura ca functioneaza optim. Astfel, trebuie realizata umplerea instalatiei de incalzire in pardoseala. E important sa aiba o presiune buna si sa se verifice debitul incalzirii in pardoseala.
  6. Ce se pune peste incalzirea in pardoseala – Pasul urmator implica turnarea sapei la grosimea potrivita, astfel incat sa se asigure un bun transfer de caldura si instalatia sa fie protejata.
  7. Finisaje – Dupa uscarea sapei se poate trece la finisaje. Alege tipul de podea dorit pentru a se potrivi designului incaperii sau locuintei.
  8. Punerea in functiune a incalzirii in pardoseala - In final poti sa pornesti instalatia si sa te bucuri de confortul termic mult visat.

   In concluzie, incalzirea in pardoseala este o varianta foarte buna pentru a asigura confortul termic intr-o casa, intr-un birou sau intr-o institutie publica. Este important sa alegi tipul de incalzire in functie de nevoi si dorinte, analizand avantajele si dezavantajele fiecarui tip. Tine cont de fiecare aspect pentru a face alegerea potrivita.