Duritatea apei a fost intotdeauna o problema in alimentarea publica cu apa. Fiind un fenomen atat de comun, apa dura poate afecta viata de zi cu zi in numeroase moduri. Pe langa efectele nocive pe care le poate avea asupra pielii, parului sau asupra hainelor, aceasta afecteaza si electrocasnicele sau instalatiile sanitare care pot dezvolta o pelicula calcaroasa. In general, atunci cand te confrunti cu o astfel de problema, spatiul din baie va avea de suferit in timp din cauza aparitiei depunerilor de piatra. Urmatorul articol iti va dezvalui mai multe informatii despre duritatea apei, care sunt cauzele si efectele acesteia, precum si despre solutiile optime de tratare. 

  1. Apa dura - ce este, cum se masoara si de cate feluri poate fi?  

 

Apa dura este cea care are un exces de minerale in ea, cum ar fi calciu si magneziu. Aceste minerale apar atunci cand apa intra in contact cu diverse formatiuni stancoase pe masura ce se infiltreaza in sol. Concentratia sa variaza in functie de regiunea in care apa este colectata si tratata inainte de a fi distribuita catre consumatori. Desi nu reprezinta neaparat un pericol pentru sanatate, un nivel foarte ridicat de duritate poate cauza diverse probleme, inclusiv incrustatii pe accesoriile de baie, infundarea tevilor, piele uscata, acnee sau eruptii cutanate. In continuare vei afla mai multe despre duritatea apei, definitia acesteia, cum se masoara si de cate feluri este apa dura. 

1.1. Ce este duritatea apei? 

 

Inainte de a ajunge in reteaua municipala, apa absoarbe continutul mineral din roci si sol. O parte din acest continut, cum ar fi calciul si magneziul, sunt minerale dure care duc treptat la acumularea de calcar. Apa dura are un impact negativ asupra eficientei si duratei de viata a oricarui aparat electrocasnic care are nevoie de apa pentru a functiona, dar si asupra instalatiilor sanitare si a sanatatii, in unele cazuri. 

Dar ce inseamna mai exact duritatea apei? Pe scurt, apa dura este cea care contine un nivel ridicat de minerale. Desi acestea sunt considerate bune pentru sanatate, o cantitate mai mare decat cea necesara poate provoca diverse probleme ale pielii, cum ar fi eczemele si caderea parului. Duritatea apei poate deveni problematica si pentru echipamentele de baie sau de bucatarie deoarece acestea se afla in contact direct cu apa dura. 

1.2. Clasificarea si masurarea duritatii apei 

 

Duritatea apei poate fi clasificata in doua tipuri: duritate temporara si duritate permanenta. Cea temporara este cauzata de mineralele bicarbonate dizolvate si este mai usor de eliminat. De cealalta parte, se afla duritatea permanenta ce are drept cauze prezenta sulfatului de calciu, clorurii de calciu, sulfatului de magneziu sau a clorurii de magneziu. Acest tip de duritate este o problema mult mai serioasa si poate fi eliminata doar cu ajutorul unor dedurizatoare de apa.  

 

De asemenea, alte tipuri de apa dura sunt: 

  • Apa putin dura: 1 - 3,5 grade germane;
  • Moderata: 3,5 - 7 grade germane;
  • Apa cu duritate mare: 7 - 15 grade germane;
  • Apa foarte dura: are peste 15 grade germane.

 

In ceea ce priveste apa potabila, in Romania, nu este mentionata o limita maxima a duritatii, ci una minima, care trebuie sa fie de 5 grade germane. 

 

Clasificarea apei dure se face si in functie de cantitatea de carbonat de calciu (calcar) prezenta. Astfel, exista: 

 

  • Apa dedurizata cu o concentratie de calcar sub 17,5 parti per milion 
  • Apa cu duritate mica ce are o concentratie de carbonat de calciu de 17,5 si 60 parti per milion
  • Apa cu duritate medie are o concentratie cuprinsa intre 60 si 120 parti per milion 
  • Apa dura are intre 120 si 180 parti per milion 
  • Apa foarte dura ce are o concentratie de peste 180 parti per milion  

 

Pentru a identifica prezența apei dure există mai multe semne comune pe care oricine le poate depista: 

 

  • Piele uscata si mancarimi;
  • Decolorarea hainelor dupa spalare;
  • Tevi infundate;
  • Calcarul de pe chiuvete si robinetele din baie. 

 

Odata ce ti-ai dat seama ca apa pe care o folosesti in fiecare zi este dura, este important sa verifici nivelul de duritate al acesteia pentru a intelege mai bine ce impact are asupra activitatilor zilnice. Asa cum reiese si din clasificare, determinarea duritatii apei se face in parti per milion (ppm) de echivalent de carbonat de calciu sau in grade germane, care sunt cele mai utilizate unitati de masura a duritatii apei. 

 

O intrebare evidenta este cum se masoara duritatea apei astfel incat sa stii exact in ce categorie se incadreaza. O metoda frecvent intalnita este testul paharului. Aceasta presupune folosirea unui pahar curat, pe care sa il speli la robinet si apoi sa astepti sa se usuce natural. Daca, dupa uscare, raman urme albe, inseamna ca apa pe care o folosesti contine un nivel ridicat de minerale. De asemenea, o alta dovada este faptul ca apa nu face spuma atunci cand folosesti sapunul. Pentru a determina cu exactitate duritatea totala a apei, se pot face teste pe care le poti achizitiona din magazine si, in functie de rezultat, se pot folosi diverse echipamente si instalatii pentru tratarea apei. 

Duritatea apei - cauze, efecte si solutii pentru tratare

  1. Duritatea apei - cauze, efecte si solutii pentru tratare 

Dupa ce ai determinat cat de dura este apa pe care o folosesti prin intermediul cantitatii de solide dizolvate totale, este important sa apelezi la un expert pentru a gasi echipamentul corespunzator de tratare a apei. Un exemplu este instalarea unui dedurizator direct la alimentarea cu apa, care va retine calcarul, protejand centrala, masina de spalat, instalatiile sanitare si multe altele. Aceasta solutie eficienta ofera chiar si posibilitatea introducerii valorii duritatii apei pentru a oferi rezultate excelente. Descopera in continuare care sunt toate beneficiile folosirii statiilor de dedurizare. 

2.1. Cauzele apei dure - care sunt mineralele responsabile pentru aparitia acesteia? 

 

Intelegerea cauzelor care provoaca duritatea apei poate juca un rol important in eliminarea acesteia. In mare parte, calciul si magneziul sunt responsabile pentru acest fenomen. Daca unul sau ambele minerale sunt prezente in concentratii mari, apa este considerata dura. Aceste minerale provin din roci sedimentare, cum ar fi calcarul, care se dizolva in sistemul fluvial si provoaca o crestere a duritatii apei. Apa dura poate cauza probleme la instalatiile sanitare si la aparate si poate afecta gustul si aspectul apei. 

 

Principalele cauze ale aparitiei acestei probleme sunt:

 

  • Depozitele naturale de calciu si magneziu din pamant
  • Scurgerile din zonele agricole sau urbane care contin aceste minerale 
  • Activitatile industriale care elibereaza astfel de minerale in alimentarea cu apa 
  • Asadar, duritatea apei poate varia foarte mult in functie de locatie, precum si in functie de sursa de apa (retea municipala sau apa din fantana) 

2.2. Efectele pe care le are apa dura si solutii pentru protejarea electrocasnicelor 

 

Excesul de minerale din apa dura poate afecta chiar si cele mai dure metale, provocand deteriorarea instalatiilor sanitare. De asemenea, acesta poate provoca caderea parului, poate contribui la dezvoltarea unor eruptii pe piele sau poate decolora hainele. Iata care sunt principalele probleme pe care le poate cauza: 

 

Efectele apei dure asupra parului si pielii

 

De la eruptii cutanate la eczeme, de la scalp uscat la caderea parului, apa dura poate fi sursa multor probleme de acest fel. Din cauza faptului ca apa dura iti ingreuneaza sarcina de a curata sapunul de pe piele, se poate dezvolta foarte usor un teren propice pentru aparitia bacteriilor. De asemenea, aceasta poate agrava unele probleme cum ar fi eczema sau psoriazisul. Din pacate, verificarea calitatii apei nu este primul lucru care sa iti vina in minte atunci cand te confrunti cu ele. De multe ori, solutia eficienta consta in folosirea unui dedurizator si nu in tratamente si investiti costisitoare pentru corp sau par. 

 

Efectele apei dure asupra hainelor

 

Un alt efect nociv pe care duritatea apei il provoaca este asupra hainelor. Apa dura nu se amesteca foarte bine cu detergentul, ceea ce poate duce la o lipsa de spuma si in cele din urma la utilizarea unei cantitati mai mari de detergent decat ar fi necesar. Excesul ramane pe haine si din acest motiv pot aparea iritatii ale pielii atunci cand le porti. De asemenea, ingalbenirea hainelor si textura tare pe care o capata de-a lungul timpului sunt alte probleme comune cauzate de apa dura. 

 

Efectele apei dure asupra instalatiilor sanitare

Efectele apei dure asupra instalatiilor sanitare

Infundarea regulata a tevilor poate fi un semn al alimentarii cu apa dura. Nivelul ridicat de calciu si magneziu incepe sa se acumuleze in interiorul tevilor ceea ce duce la scaderea presiunii apei si le infunda in timp. Mineralele din apa dura se depun si in jurul chiuvetelor si robinetelor sub forma de calcar. Acesta devine din ce in ce mai vizibil odata cu cresterea nivelului de duritate din apa. 

 

Efectele asupra electrocasnicelor

Efectele asupra electrocasnicelor

Pe langa faptul ca afecteaza instalatiile sanitare, depunerile de calcar pot aparea si in interiorul electrocasnicelor, ceea ce poate duce in timp la defectarea lor. Intretinerea acestora devine mai dificila, dar si performantele vor fi mai slabe in timp. Bineinteles, cele mai afectate sunt masinile de spalat, fierul de calcat cu aburi si aparatul de cafea deoarece acestea intra cel mai mult in contact cu apa. 

 

Multe probleme legate de masinile de spalat rufe care au rezultate slabe pot fi puse pe seama apei dure. Mineralele interfereaza cu actiunea de curatare a sapunurilor si detergentilor. Ca urmare este folosit mai mult detergent de rufe pentru a contracara apa dura dar rezultatul nu este cel dorit. De asemenea mineralele reactioneaza cu detergentii rezultand o substanta alb cenusie care face ca tesaturile sa fie rigide si aspre. Acest lucru poate provoca si decolorarea hainelor. De-a lungul timpului, calcarul care se acumuleaza in masinile de spalat va reduce performanta si eficienta acestora. 

 

Apa dura este unul dintre principalele probleme pentru care vesela nu se curata in masina de spalat vase. Uneori detergentii nu pot obtine rezultatele dorite atunci cand duritatea apei este la un nivel foarte ridicat. In plus, aceasta problema va reduce treptat eficienta componentelor masinii de spalat vase si va duce la inlocuirea timpurie a unui aparat electrocasnic destul de costisitor. 

 

Printre solutiile optime de a scapa de efectele apei dure se numara si instalarea unui dedurizator de apa. Dar, inainte de a achizitiona un astfel de produs, este important sa stii care este mecanismul sau de functionare pentru a putea alege modelul potrivit in functie de nevoile pe care le ai. 

 

Dedurizatorul are rolul de a indeparta excesul de minerale, cum ar fi calciu si magneziul din apa dura, folosind diverse tehnici. Acesta poate fi pentru utilizare domestica si se instaleaza de regula pe conducta de apa rece inaintea aparatelor casnice racordate la retea si care au nevoie de protectie impotriva duritatii apei. Are rol de prevenire a aparitiei depunerilor de calcar, transformand mineralele dure din apa in particule microscopice care nu mai sunt nocive. Aceasta solutie inteligenta ofera o protectie optima electrocasnicelor din casa sau din birouri, nu are nevoie de drenare si necesita doar o minima intretinere. Dedurizatorul pentru utilizare comerciala poate fi folosit in restaurante sau alte servicii comerciale si foloseste o tehnologie verificata. 

 

Printre cele mai importante beneficii ale unui sistem anti-calcar se numara: 

 

  • Reduce cantitatea de minerale din apa si ajuta la mentinerea calitatii tesaturilor atunci cand sunt spalate
  • Reduce aparitia problemelor minore la nivelul pielii sau la nivelul parului 
  • Creste durata de viata a aparatelor electrocasnice 
  • Te ajuta sa economisesti facturile de reparatii ale aparatelor electrocasnice. 
  • Te ajuta sa utilizezi mai putin detergent 

 

Alte variante pentru a reduce duritatea apei este folosirea unor sisteme de filtrare sau a unor aparate pentru decalcifiere. 

 

Asadar, apa dura este o problema comuna si poate afecta aparatele electrocasnice, pielea, rufele si instalatiile sanitare. Instalarea unui dedurizator de apa se numara printre solutiile foarte eficiente care te va ajuta sa elimini surplusul de calciu si magneziu si sa eviti depunerea lui sub forma de calcar pe toate obiectele cu care apa ia contact. 

 

Sursa foto: pexels.com, freepik.com