Fosa septica reprezinta un element foarte important in domeniul gestionarii apelor uzate din gospodarii sau chiar din comunitati intregi, atat timp cat acestea au dimensiuni restranse. Fosa este o instalatie subterana, al carei rol este acela de a colecta, descompune si trata deseurile organice care se afla in interiorul apelor uzate. Acestea pot proveni din toaleta, chiuveta, dus, dar si din alte surse aflate in gospodarii.

O fosa septica reprezinta o alternativa excelenta, atunci cand vine vorba despre modalitati de gestionare a apelor uzate, iar popularitatea acestui tip de echipament este una deosebit de mare, mai ales in mediile rurale. Folosirea fosei are multiple efecte benefice, insa acestea devin accesibile doar daca echipamentul este instalat in mod corect. Pe parcursul acestui articol, vei putea sa descoperi toate detaliile esentiale despre fosa si ce presupune un montaj de fose septice.

1. Montaj fosa septica - definitie si roluri + avantaje si dezavantaje ale fosei septice

Fosa septica reprezinta o structura subterana. De regula, este produsa din polietilena, fibre de sticla sau din beton. Ea functioneaza cu rol de camera de descompunere a deseurilor solide si organice, din apele uzate generate la nivelul unei gospodarii sau al unui grup de gospodarii. Apele uzate sunt evacuate in fosa septica prin intermediul unui sistem de tevi, iar apoi ajung intr-o camera principala, in care incepe procesul de descompunere.

In camera de descompunere, se afla bacterii anaerobe care traiesc private de oxigen si care sunt capabile sa descompuna materia organica din apele uzate. Aceasta este transformata in produse mai simplu de gestionat, precum apa, resturi solide sau gaze. De regula, fosa septica este formata din doua compartimente. Unul are rol de retinere a solidelor, iar altul are rol de tratare a apei. 

Deseurile solide sunt depuse pe fundul primei camere, acolo unde raman pana la finalizarea descompunerii sau pana cand sunt extrase de pompe speciale. Apa tratata este deversata, ulterior tratarii, intr-un drenaj subteran sau in statii de epurare.

 

Rolurile fosei septice

Printr-o instalare de fosa septica, utilizatorul final ajunge sa beneficieze de un echipament care ii ofera multiple beneficii la nivel de gospodarie. Acest lucru se intampla daca fosa este montata si utilizata astfel incat sa isi poata indeplini cele trei roluri importante pe care le are, respectiv:

  1. Colectarea si retinerea deseurilor solide - fosa septica este proiectata special pentru a impiedica scurgerea deseurilor solide direct in mediul inconjurator. Deseurile solide sunt blocate in prima camera a fosei, acolo unde sunt  descompuse. Alternativ, ele pot fi si pompate in mod periodic. Procesul previne blocarea tevilor si ajuta la prelungirea duratei de viata a fosei.
  2. Descompunerea deseurilor organice - descompunerea deseurilor organice se face cu ajutorul bacteriilor anaerobe, care transforma materiile organice in substante usor de eliminat, fara poluarea mediului inconjurator.
  3. Epurarea apei tratate - dupa ce deseurile solide din apa menajera sunt retinute si descompuse, apa este eliberata in campul de drenaj subteran sau in alte medii speciale. Apa uzata este mult mai putin poluanta, fiind tratata, decat ar fi fost in starea sa initiala.

 


1. Montaj fosa septica - definitie si roluri + avantaje si dezavantaje ale fosei septice.jpg

Asadar, prin montarea unei fose septice, sunt obtinute beneficii importante atat de catre utilizatori, care au ocazia sa beneficieze de o gestiune facila si eficienta a apelor uzate, cat si de catre mediul inconjurator, care este protejat impotriva efectelor nocive pe care le are apa uzata netratata. Tocmai aceste efecte transforma fosele septice in echipamente care pot fi folosite in foarte multe locuri.

 

Medii in care se utilizeaza fosele septice

  • Gospodarii rurale - fosele septice sunt utilizate, cu precadere, in cadrul gospodariilor din medii rurale sau din locuri izolate. Acolo nu exista, in general, acces la retele publice de canalizare, iar fosele ofera o solutie practica si eficienta pentru gestionarea apelor uzate.
  • Case de vacanta si pensiuni - casele de vacanta aflate in zone izolate, fara acces la canalizare, beneficiaza de pe urma folosirii foselor septice. Aceste sisteme faciliteaza utilizarea casei in conditii de confort, fara a exista o dependenta de infrastructura publica.

2. Montaj fosa septica. Montare fosa septica - instrumente necesare pentru montarea unei fose septice.jpg

  • Ferme - in sectorul agricol, se folosesc deseori fose septice pentru gestionarea eficienta a apelor uzate generate la nivel de ferme si gospodarii agricole.
  • Mici comunitati - comunitatile aflate la distante mari de centrele urbane apeleaza si ele, deseori la fose septice, deoarece acestea se dovedesc a fi o varianta mai rentabila, comparativ cu crearea unei retele de canalizare.
  • Cladiri comerciale izolate - benzinariile sau restaurantele amplasate in zone izolate de comunitatile care dispun de infrastructura dezvoltata pot sa foloseasca si ele fose septice, in vederea gestionarii apelor uzate.

 

Avantaje ale utilizarii foselor septice

  • Independenta de canalizarea publica - cu ajutorul foselor, locuitorii din zonele izolate sau din mediul rural pot sa beneficieze de un sistem bun de gestionare a apelor uzate, fara sa depinda de reteaua publica de canalizare. Astfel, ei se bucura de mai multa autonomie si flexibilitate.
  • Protejarea mediului inconjurator - daca sunt bine intretinute, fosele septice vor contribui la prevenirea poluarii apelor de suprafata si a apelor subterane. Prin descompunerea deseurilor organice si tratarea lor in mod adecvat, apa curata nu se va mai contamina cu substante patogene si substante chimice.
  • Costuri reduse - comparativ cu o conectare la reteaua publica de canalizare, instalarea fosei septice si chiar si lucrarile de intretinere de care trebuie sa beneficieze aceasta sunt, deseori, mai eficiente din punct de vedere al costurilor. 
  • Durabilitate - fosele septice pot sa aiba o durata de viata lunga de pana la cateva decenii, daca sunt corect instalate si intretinute.
  • Reciclarea nutrientilor - un alt beneficiu de ordin ecologic oferit de fosele septice este capacitatea lor de a genera nutrienti pentru sol. Materiile organice care se descompun in interiorul fosei sunt transformate in nutrienti care pot hrani plantele.

 

Dezavantaje ale folosirii fosei septice

  • Necesitatea intretinerii regulate - mentenanta foselor septice este obligatorie, in mod periodic. Ele trebuie golite de reziduurile solide, iar sistemul trebuie verificat constant, pentru a fi detectata din timp orice functionare defectuoasa. Neintretinuta corect, fosa va trebui reparata sau inlocuita prematur, ceea ce poate fi costisitor. 
  • Limitari ale spatiului si tipului de sol - folosirea fosei septice presupune existenta unui spatiu suficient de mare si a unui tip de sol potrivit. In unele zone, cu soluri inadecvate sau cu putin spatiu disponibil, o instalare de fose septice poate fi dificila sau chiar imposibila. 
  • Risc de contaminare - supraincarcarea fosei septice, dar si intretinerea defectuoasa pot sa conduca la scurgerea deseurilor in mediul inconjurator, ceea ce provoaca infestarea apelor curate si afectarea sanatatii persoanelor care le utilizeaza.
  • Costuri initiale de instalare - costul initial de instalare a unei fose septice poate sa fie destul de mare, insa cu o planificare corecta, acesta se va atenua. Totodata, partea pozitiva a lucrurilor este aceea ca, pe termen lung, costurile utilizarii fosei sunt mai mici decat cele presupuse de o retea publica de canalizare.

 

Montaj fosa septica - cum se face instalarea fosei septice.jpg
Asadar, exista atat avantaje, cat si dezavantaje atunci cand vine vorba despre utilizarea unei fose septice. Fiecare loc si fiecare situatie trebuie sa fie evaluate cu atentie, pentru a determina daca aceasta alternativa este cea mai potrivita pentru gestionarea apelor uzate. Totusi, majoritatea dezavantajelor pe care le poate presupune fosa sunt usor de anulat, daca aceasta este instalata corect si intretinuta conform indicatiilor generale. In continuare, vei putea sa descoperi cum se instaleaza un pachet de fosa septica si drenaj pentru apa menajera sau o fosa simpla, dar si ce presupune intretinerea corecta a sistemului.

2. Montare fosa septica - instrumente necesare pentru montarea unei fose septice

 

Pentru orice model de fosa septica, montajul corect este esential in vederea asigurarii unei utilizari eficiente si longevive a sistemului. La fel ca fosele septice, montajul prezinta complexitate si presupune atentie la detalii. De asemenea, este important sa se foloseasca materiale si scule potrivite. O fosa septica instalata corect va ajuta gospodarii si va proteja mediul impotriva poluarii.

Materialele si uneltele necesare pentru instalarea fosei septice

  • Fosa septica - primul pas este cumpararea fosei septice in sine, iar recomandarea noastra este sa selectezi unul dintre modelele de fose septice disponibile pe Termice-Distributie.ro. Fosele sunt disponibile in dimensiuni variabile, iar selectarea modelului dorit trebuie sa fie facuta in conformitate cu nevoile si caracteristicile locului in care fosa urmeaza a fi instalata.
  • Tevi de intrare si iesire - sunt necesare tevi de intrare, pentru alimentarea cu apa uzata, precum si tevi de iesire, folosite la evacuarea apei tratate.
  • Tubulatura de drenaj - se pot folosi tuburi perforate sau alternativa mai moderna, respectiv tunele de percolare, pentru evacuarea apei tratate catre sol sau statia de epurare.
  • Pompa de fosa septica - la fosa septica, instalarea presupune si montarea unei pompe, daca fosa se afla sub nivelul apei subterane. De regula, se folosesc pompe submersibile cu tocator, care ajuta la maruntirea corpurilor solide si la evacuarea apei cu viteza.
  • Nivel - de regula, se recomanda utilizarea unui nivel laser, care permite verificarea faptului ca fosa este instalata la inaltimea corecta si cu inclinarea adecvata, pentru asigurarea unui flux corespunzator al apei.
  • Unelte de sapat - daca lucrarea este de mica amploare, se pot utiliza unelte precum lopata, insa daca este necesara efectuarea unei sapaturi complexe, se recomanda folosirea unui excavator. Totul depinde de dimensiunea fosei si a conductelor aferente.
  • Spatula si beton - fixarea componentelor fosei in groapa sapata si sigilarea acestora implica utilizarea de beton si spatula, pentru aplicare.
  • Material de umplutura - pietrisul sau nisipul este necesar, in vederea acoperirii fosei si pentru facilitarea drenajului eficient al apei.

2. Montaj fosa septica. Montare fosa septica - instrumente necesare pentru montarea unei fose septice (1).jpg

  • Chit de etansare - este important sa se utilizeze chit de etansare pentru sigilarea conexiunilor si pentru a fi prevenite scurgerile de gaze sau de apa.

 

Etapele instalarii fosei septice

  • Planificarea si obtinerea permiselor - inainte de a fi demarate lucrarile concrete de instalare a fosei, este necesar sa fie obtinute permisele necesare, de la autoritatile locale. Trebuie sa fie luate in considerare, atunci cand se determina locul de instalare a fosei, toate regulile de zonare si distantele minime fata de sursele de apa curata sau fata de alte structuri similare.
  • Saparea gropii - cu ajutorul sculelor pentru sapat, se efectueaza saparea gropii in care va fi amplasata fosa septica. Aceasta trebuie sa aiba largime si adancime care sa acomodeze fosa, tevile de intrare si iesire, precum si materialul de umplutura. De asemenea, fundul gropii trebuie sa fie foarte bine nivelat.
  • Instalarea fosei - fosa septica este asezata in groapa, prin pozitionare corecta si alinierea orificiilor de intrare si iesire cu tevile corespunzatoare lor. Se recomanda folosirea nivelului cu laser, pentru verificarea inaltimii corecte si a inclinarii, care trebuie sa fie adecvata pentru drenaj.
  • Conectarea tevilor - se conecteaza tevile de intrare si iesire la fosa septica. Acestea trebuie sa fie bine fixate si etansate cu chit special, pentru prevenirea scurgerilor.
  • Umplerea gropii cu material de umplutura - fosa septica si tevile sunt acoperite cu material de umplutura, precum nisip sau pietris. Acesta faciliteaza drenajul si ajuta la distribuirea greutatii in mod uniform.
  • Instalarea sistemului de drenaj - daca fosa dispune de sistem de drenaj subteran, se construieste o groapa de drenaj catre care ajung tuburile. Groapa trebuie sa se afle la distanta adecvata de casa si de sursele de apa menajera sau potabila.
  • Etansarea si sigilarea - se etanseaza corect toate conexiunile, astfel incat orice scurgere sa fie evitata. 
  • Testarea si verificarea - inainte de a acoperi complet fosa, se testeaza sistemul pentru a se asigura functionarea corecta a acestuia. Trebuie verificata orice potentiala zona in care ar putea aparea scurgeri, iar fluxul de apa trebuie sa fie corespunzator.
  • Documentarea si finalizarea - dupa finalizarea instalarii, se notifica autoritatile locale despre terminarea lucrarii, daca este cazul, iar ulterior se obtine o ultima aprobare pentru punerea in functiune a fosei. 

 

Intretinerea fosei septice

Odata ce fosa a fost instalata, este necesara o intretinere corespunzatoare, pentru a se asigura functionarea eficienta a acesteia, pe termen lung. Masurile de intretinere a fosei septice includ:

  • golirea periodica a sistemului, cu scopul de eliminare a deseurilor solide acumulate;
  • verificarea si inlocuirea elementelor deteriorate sau complet uzate;
  • evitarea aruncarii de substante chimice agresive sau obiecte solide in sistem;
  • monitorizarea constanta a nivelului apei si a functionarii pompelor;
  • respectarea instructiunilor producatorului cu privire la mentenanta fosei.

1. Montaj fosa septica - definitie si roluri + avantaje si dezavantaje ale fosei septice.jpg

In concluzie, schema de instalare a fosei septice este una destul de complexa, insa planificarea adecvata, utilizarea echipamentelor de calitate disponibile pe Termice-Distributie.ro si respectarea tuturor formalitatilor de ordin administrativ sunt elemente prin care te poti asigura ca montezi corect acest echipament. Fosa septica bine instalata si intretinuta in mod corespunzator te va ajuta sa gestionezi eficient apele uzate si sa contribui la protejarea mediului inconjurator.

 

Sursa foto: Termice-Distributie.ro