Indiferent de locul in care este construita o casa, aceasta trebuie sa ofere locatarilor sai acces la cele mai importante resurse pentru un trai decent. Curentul electric, gazele, caldura, dar mai ales apa sunt esentiale pentru ca persoanele sa poata sa desfasoare o viata linistita si confortabila. In unele zone, accesul la apa din surse conventionale, precum o retea publica, este imposibil. Astfel, daca ai o casa intr-o regiune izolata sau neconectata la reteaua publica, este nevoie sa vii cu solutii inedite.

Printre variantele foarte populare de echipamente cu ajutorul carora se poate obtine acces neintrerupt la apa de calitate sunt modelele de pompe submersibile disponibile in prezent pe piata. Acestea au caracteristici care le fac capabile sa se adapteze foarte multor contexte si sa ofere acces la apa din surse dificil de accesat cu ajutorul altor sisteme si echipamente. Din acest articol, poti afla cele mai importante informatii despre caracteristicile pompelor submersibile si ce implica montajul pompei submersibile.

1. Montaj pompa submersibila - caracteristici, tipologie, avantaje si dezavantaje

Obtinerea si gestionarea apelor cu ajutorul unei pompe reprezinta inovatii care au revolutionat cu adevarat viata foarte multor oameni. Pompele submersibile sunt o componenta esentiala din domeniul aprovizionarii cu apa, pentru ca ofera o solutie eficienta si sigura de ridicare si transport a apei din surse de adancime catre consumatori. Dispozitivele din aceasta categorie au evoluat in mod remarcabil in ultimii ani, iar popularitatea lor este una crescuta in foarte multe domenii.

Ce este si cum functioneaza pompa submersibila?

Pompa submersibila este un dispozitiv mecanic folosit la transportul de fluide, cum ar fi apa sau alte lichide, de la un nivel inferior catre unul superior. Ceea ce deosebeste pompa submersibila de alte tipuri de pompe este faptul ca ea se instaleaza direct in mediul lichid pe care il pompeaza, fiind eliminata astfel necesitatea unor conducte lungi sau a altor echipamente exterioare. 

Ca principiu de functionare, pompa submersibila apeleaza la transformarea energiei mecanice in energie hidraulica. Apa este impinsa cu presiune catre suprafata, din sursa de adancime. Pompele de acest fel fac fata conditiilor de imersie in apa si sunt concepute special pentru a preveni accesul lichidului la interiorul mecanismelor interne. 

 

Cand sunt necesare pompele submersibile?

Pompele submersibile sunt esentiale in foarte multe situatii, atunci cand gestionarea si transportul apei este imperativa, iar alte variante conventionale nu sunt accesibile. Iata care sunt cele mai importante astfel de situatii:

  • Aprovizionarea cu apa a locuintelor - pompele submersibile se folosesc pentru extragerea apei din puturi sau fantani, mai ales in zone in care accesul la apa potabila este limitat. Cu ajutorul pompelor, se gestioneaza apa din surse de adancime, fiind asigurat accesul constant si continuu la apa.
  • In agricultura - pompele submersibile sunt esentiale pentru irigarea culturilor. Ele pot transporta eficient apa din surse subterane catre campurile agricole, asigurand o crestere sanatoasa a culturilor in perioadele secetoase sau in zone in care accesul la resurse de apa este limitat. 
  • In situatii de drenaj - pompele submersibile se pot folosi si pentru evacuarea rapida a excesului de apa acumulat ca urmare a inundatiilor. Totusi, in astfel de situatii, se folosesc pompe de ape uzate, variante speciale de pompe submersibile.
  • In constructii - atunci cand fundatiile cladirilor sunt pozitionate sub nivelul apei, se folosesc pompe submersibile pentru pastrarea santierului uscat si pentru a permite avansarea corecta a lucrarilor.

Montare pompa submersibila - ce implica montajul unei pompe submersibile

Asadar, pompa submersibila este necesara in foarte multe situatii, de la aprovizionarea cu apa a locuintei, pana la lucrari ample de constructie si irigarea culturilor. In continuare, vom analiza indeaproape importanta pe care o are montajul pompei submersibile la nivel rezidential, precum si caracteristicile care transforma aceste echipamente in unele atat de utile si eficiente.

 

Caracteristicile cheie ale pompelor submersibile

  • Capacitate de ridicare si debit  - pompele submersibile sunt disponibile in foarte multe variante de capacitate de ridicare si debite, astfel ca se pot adapta unei game diverse de aplicatii. Chiar si pompele pentru aplicatii rezidentiale, pot varia ca adancime de pompare si debit, astfel ca se pot adapta nevoilor specifice ale utilizatorilor foarte usor.
  • Eficienta energetica - majoritatea pompelor submersibile sunt concepute pentru a garanta eficienta energetica, asigurand performante optime la un consum redus de energie electrica. Aceasta caracteristica le face ideale pentru a fi folosite pe termen lung, cu costuri mici de exploatare.
  • Rezistenta la coroziune - pompele submersibile sunt proiectate pentru a fi etanse, astfel ca pot sa functioneze sub apa fara riscul ca aceasta sa patrunda in interior si sa afecteze piesele. Totodata, materialele din care sunt produse pompele sunt rezistente la coroziune.
  • Automatizare si control avansat - multe modele de pompe submersibile sunt dotate cu sisteme avansate de control, iar cu automatizari si accesorii pentru pompe, functionarea lor poate fi monitorizata si eficientizata in timp real, fara a fi necesara interventia umana constanta.

 

Tipuri de pompe submersibile

Exista mai multe tipuri de pompe submersibile, cu utilitate in diferite domenii. Cele mai cautate sunt pompele submersibile pentru apa potabila, proiectate special pentru a putea sa faciliteze accesul la apa de consum. Ele sunt dotate si cu filtre prin care asigura calitatea apei pompate.

De asemenea, merita amintite si alte tipuri de pompe, cum sunt: pompele submersibile pentru drenaj (se folosesc pentru gestionarea apelor uzate), pompele submersibile pentru aplicatii industriale (se folosesc pentru manipularea lichidelor corozive sau cu particule solide) si pompele submersibile de canalizare (se folosesc pentru golirea foselor septice si sunt dotate cu sisteme de gestiune a deseurilor solide, cum ar fi tocatorul).

2. Montare pompa submersibila - ce implica montajul unei pompe submersibile

Avantajele pompelor submersibile

  • Eficienta energetica - fiind instalata direct in apa, pompa submersibila transporta usor fluidele, fara a avea nevoie de un consum mare de energie, cum este valabil in cazul altor tipuri de pompe.
  • Flexibilitate in instalare - datorita designului compact si capacitatii de a functiona sub apa, pompele submersibile se instaleaza usor in diverse medii, inclusiv in fantani, puturi sau bazile.
  • Costuri mici de mentenanta - mai ales daca se folosesc sisteme de automatizare, mentenanta pompelor este minimala. In plus, ele sunt produse din materiale cu rezistenta la praf, murdarie sau fluctuatii de temperatura. 

 

Dezavantajele pompelor submersibile

  • Costul initial - unele pompe pot sa coste mai mult, comparativ cu alte tipuri de echipamente. Totusi, daca nu se pot folosi alternative precum hidroforul, investitia este una cat se poate de justificata.
  • Dependenta de energie electrica - majoritatea pompelor submersibile functioneaza cu energie electrica, astfel ca o intrerupere a curentului poate conduce si la intreruperea alimentarii cu apa a locuintei.
  • Posibile probleme de blocare - in anumite conditii, pompele submersibile se pot bloca, daca intra in contact cu sedimente sau materiale solide. Totusi, problema se poate remedia destul de usor.

 

Pompa submersibila este, asadar, o metoda foarte versatila si eficienta de gestionare a apei. Prezinta un deosebit interes din partea gospodarilor acele pompe care se folosesc cu scopul de obtinere a accesului la apa potabila aflata la adancimi mari in sol, precum 30-40 de metri sau chiar mai mult, acolo unde hidroforul simplu nu face fata in mod normal. In continuare, vom prezenta criteriile de alegere a unei astfel de pompe, precum si ce presupune instalarea echipamentului.

 

2. Montare pompa submersibila - ce implica montajul unei pompe submersibile

Alegerea unei pompe submersibile potrivite este un pas esential in vederea asigurarii eficientei si durabilitatii sistemului hidraulic. Exista mai multe aspecte si caracteristici de luat in calcul atunci cand alegi pompa submersibila pentru apa, in diferite contexte. Iata care sunt sfaturile principale de care trebuie sa tii cont:

 

  • Calculeaza debitul si inaltimea de refulare - criteriul fundamental in functie de care sa alegi pompa submersibila consta in determinarea debitului de apa necesar si inaltimii de ridicare a apei. Cu cat este mai mare locuinta sau nevoia de apa, cu atat pompa submersibila trebuie sa aiba o capacitate de refulare si un debit mai ridicat. Aceste aspecte trebuie calculate cu atentie, pentru ca performantele pompei sa se ridice la nivelul asteptarilor.
  • Dimensiunea si adancimea putului sau fantanii - putul sau fantana din care va fi extrasa apa trebuie sa fie analizat cu atentie, la nivel de adancime si diametru. Asta deoarece montarea de pompa submersibila in put trebuie sa se poata realiza in conditii sigure, lucru posibil doar daca exista compatibilitate cu dimensiunile si adancimea sursei de apa. O eventuala incompatibilitate poate afecta si eficienta pompei.
  • Eficienta energetica - pentru minimizarea costurilor de exploatare si pentru reducerea impactului asupra mediului, recomandarea expertilor este aceea de a opta pentru o pompa eficienta energetic, care sa ofere echilibru bun intre performante si consumul de energie.
  • Nivelul de zgomot - daca pompa va actiona in apropierea locuintei, trebuie ca ea sa fie cat mai silentioasa. Verifica specificatiile tehnice ale pompelor si alege un model cu nivel de zgomot redus, astfel incat confortul sa fie unul optim.

 

1. Montaj pompa submersibila - caracteristici, tipologie, avantaje si dezavantaje

Odata aleasa in mod corect pompa submersibila, montajul ramane singura preocupare pentru utilizator. Exista doua modalitati principale in care pompa se poate instala: montare de pompa submersibila in sistem hidrofor sau despre montare in fantana. In continuare, iti vom prezenta ce implica montajul in ambele situatii.

 

2.1. Montaj pompa submersibila in sistem hidrofor

Montarea unei pompe submersibile intr-un sistem hidrofor este o optiune comuna pentru gospodariile in cazul carora este nevoie de o presiune constanta a apei, in vederea alimentarii casei. Iata ce pasi implica un astfel de montaj:

 

  • Planificare si evaluare - inainte de a incepe orice lucrare, este esential sa planifici si sa evaluezi nevoile sistemului hidrofor. Se masoara distanta de la sursa de apa catre locul de instalare a pompei, precum si distanta de la pompa la rezervorul de presiune.
  • Selectarea pompei potrivite - se alege o pompa submersibila potrivita pentru aplicatia ta, in baza criteriilor pe care ti le-am prezentat anterior. Tine cont de capacitatea de ridicare a apei, de debit si de alte specificatii tehnice, mai ales de compatibilitatea cu sistemul hidrofor existent.
  • Pregatirea putului - putul in care va fi instalata pompa trebuie sa fie curatat si pregatit corect, prin eliminarea sedimentelor si a resturilor, precum si a altor obiecte straine care ar putea sa afecteze functionarea pompei.
  • Instalarea pompei submersibile - pompa se fixeaza in put de catre instalator. Recomandarea noastra este sa apelezi la tehnicieni experimentati in acest domeniu, deoarece pompa trebuie sa fie foarte bine ancorata, pentru a nu exista riscul miscarilor necontrolate. Pompa trebuie pozitionata corespunzator, deoarece in cazul instalarii gresite pot aparea blocaje sau functionari defectuoase.
  • Conectarea la conductele de apa - pompa se conecteaza la conductele de apa cu materiale potrivite, in vederea evitarii scurgerilor. Trebuie verificat ca toate conexiunile sa fie etanse si ca nu exista niciun fel de scurgere.
  • Instalarea rezervorului de presiune - se monteaza rezervorul de presiune in apropierea pompei. Acesta trebuie sa fie fixat corect si conectat la sistemul de conducte. Rolul componentei este acela de a ajuta la pastrarea presiunii constante in sistem.
  • Conectarea la electricitate - pompa se conecteaza la sursa de alimentare electrica, prin respectarea normelor de siguranta. 
  • Testare si ajustare - dupa finalizarea instalarii, se efectueaza teste pentru a verifica functionarea corecta a pompei si nivelul corect al presiunii. Se pot efectua ajustari, in vederea optimizarii performantelor sistemului hidrofor.
  • Mentenanta regulata - se recomanda programarea intretinerii constante a sistemului, pentru prevenirea acumularilor de sedimente la nivelul pompei si pentru a garanta functionarea corespunzatoare pe termen lung.

 

2.2. Montare pompa submersibila in fantana

 

Si montarea pompei submersibile in fantana sau put este o actiune care implica o serie de pasi specifici. Unii dintre acestia sunt comuni cu cei valabili in cazul instalarii pompei in sistem hidrofor. Iata in ce constau etapele:

 

Evaluare si planificare - se analizeaza adancimea si diametrul fantanii, astfel incat sa poata fi determinate capacitatea si dimensiunea pompei submersibile. Se stabileste amplasamentul exact al pompei si se determina modul in care va fi realizata instalarea electrica.

  • Alegerea pompei si a accesoriilor - se alege o pompa submersibila corespunzatoare cu dimensiunile fantanii si cu necesarul de debit si presiune. Totodata, sunt cumparate cablurile electrice si sistemul de protectie impotriva scurtcircuitelor.
  • Pregatirea fantanii - se curata si se pregateste fantana pentru instalare. Sunt indepartate sedimentele si orice alta impuritate care poate sa interactioneze cu pompa si sa ii afecteze performantele. 
  • Instalare pompei - pompa se coboara in fantana cu atentie, folosind echipamente de specialitate. Echipamentul se plaseaza si se ancoreaza corespunzator, pentru evitarea miscarilor nedorite.
  • Conectarea electrica - pompa se conecteaza la sursa de alimentare electrica, cu ajutorul cablurilor si mufelor achizitionate.
  • Se instaleaza sistemul de filtrare - apa extrasa prin montarea pompei in fantana poate contine impuritati. Astfel, se recomanda utilizarea de sisteme de tratare a apei, precum filtre specializate.
  • Testare, punere in functiune si mentenanta - dupa finalizarea instalarii, pompa trebuie testata, pentru a fi verificat debitul si lipsa scurgerilor. De asemenea, dupa punerea in functiune, trebuie intocmit si planul de verificari periodice, la fel ca in cazul pompelor montate in sistem hidrofor.

 

Montare pompa submersibila - ce implica montajul unei pompe submersibile

In concluzie, montarea unei pompe submersibile reprezinta o optiune excelenta pentru persoanele care au locuinte in zone in care accesul la reteaua publica de apa este imposibil. Pe langa pompele submersibile care permit fructificarea resurselor de apa aflate la adancimi de zeci de metri, exista si modele care au utilitate in alte domenii, cum ar fi gestionarea apelor murdare. Daca vrei sa instalezi o pompa submersibila, tine cont de recomandarile prezentate si alege echipamente de calitate de pe Termice-Distributie.ro. Nu uita ca montajul trebuie sa fie efectuat de catre persoane cu experienta si cunostinte in domeniu, pentru rezultate bune!