Un vas de expansiune este un element crucial pentru buna functionare a instalatiilor sanitare si de incalzire. El actioneaza ca un rezervor flexibil, care are functia principala de a prelua surplusul de apa produs in urma procesului de dilatare termica. Prin actiunea sa, vasul de expansiune pastreaza presiunea din sistem la un nivel oportun, prevenind cresterea excesiva si deteriorarea componentelor. Foarte important de analizat este presiunea din vasul de expansiune. Aceasta trebuie reglata de utilizator, pentru a nu atinge niveluri care pot cauza probleme. In acest articol, vei putea sa afli cele mai importante detalii despre ce inseamna vas de expansiune, ce rol are in diferite echipamente, de ce face presiune in vasul de expansiune, cum se regleaza presiunea si multe altele. 

1. Vasul de expansiune - ce este + ce rol are vasul de expansiune

Ce este vasul de expansiune?

Vasul de expansiune este un recipient metalic, produs in general din otel. Acesta este prevazut cu o membrana elastica interioara. Membrana are rolul de a separa apa din instalatie de un gaz precomprimat, aflat in interiorul vasului. De regula, gazul precomprimat este azotul. Iata care sunt cele doua tipuri principale de vase de expansiune utilizate in echipamentele termice si sanitare:

  • Vase de expansiune verticale - se monteaza pe perete, au o capacitate mare si sunt recomandate pentru sistemele complexe.
  • Vase de expansiune diafragma - sunt integrate in circuitele sanitare sau de incalzire, au o capacitate redusa si sunt ideale pentru instalatiile individuale.

   Rolul vasului de expansiune

Ca definitie generala, rolul vasului de expansiune este cel de a pastra presiunea optima in instalatiile din care face parte. Acest lucru are un impact masiv asupra performantelor oferite de aceste instalatii, dar si asupra sanatatii componentelor si duratei lor de viata. Prin functionarea sa, vasul absoarbe surplusul de apa generat prin fenomenul de dilatare termica si previne cresterea excesiva a presiunii, precum si daunele care pot afecta instalatia.

   Rolul vasului de expansiune la hidrofor

In cazul in care vorbim despre rolul specific al unui vas de expansiune montat pe un hidrofor, acesta se rezuma la urmatoarele aspecte: Asigurarea unui flux constant de apa, prevenind pornirea si oprirea frecvente a pompei. Absorbirea vibratiilor generate de pompa, fiind evitate avariile grave provocate de acestea la nivelul intregului sistem. Mentinerea presiunii constante in reteaua de alimentare cu apa, generand un debit potrivit la robinete.

Sursa foto: termice-distributie.ro

   Rolul vasului de expansiune la centrala termica

Centrala termica este unul dintre cele mai importante si populare echipamente termice ale momentului. Vasul de expansiune are roluri importante si in cazul sau, astfel:

  • Preia excesul de apa din circuitul de incalzire, evitand ridicarea presiunii si protejand centrala termica de deteriorare.
  • Asigura pastrarea unui nivel constant al temperaturii din instalatia de incalzire, contribuind la un confort crescut in locuinta.
  • Reduce riscul de aparitie a aerului in sistem. Acesta ar putea cauza corodarea unor componente ale instalatiei.

   Beneficiile folosirii vasului de expansiune

Multe avantaje ale vasului de expansiune sunt deja clare, insa iata care este lista completa a beneficiilor pe care le ofera aceasta componenta:

  • Presiune optima - vasul de expansiune pastreaza la nivel constant presiunea din sistem, inclusiv in cazul aparitiei variatiilor de temperatura. Se asigura, astfel, un flux constant si eficient al apei.
  • Protectia componentelor - in cazul in care presiunea devine excesiva, pompele, centralele termice, robinetii si alte elemente pot suferi daune. Vasul de expansiune previne avariile foarte costisitoare si prelungeste durata de viata a instalatiilor.
  • Evitarea pierderilor de apa - dilatarea termica necontrolata poate sa conduca la evacuarea apei prin supapa de siguranta. Vasul de expansiune reduce pierderile si economiseste resurse.
  • Siguranta crescuta - presiunea scazuta poate sa afecteze functionarea eficienta a instalatiei si poate provoca accidente. Vasul de expansiune contribuie la pastrarea unui nivel optim de siguranta pentru utilizator.

Acestea sunt cele mai importante informatii despre semnificatia, rolurile si avantajele vasului de expansiune. In continuare, poti sa afli unde se monteaza vasul de expansiune si ce etape sunt incluse in procesul de montare de vas de expansiune.

2. Cum se monteaza si presiunea din vasul de expansiune

Pentru ca aceasta componenta sa isi poata indeplini toate functiile, este foarte important modul in care se face montarea vasului de expansiune. Procesul variaza, din punct de vedere al etapelor implicate, in functie de natura echipamentului la nivelul caruia este utilizat. Astfel, instalarea vasului la centrala termica nu este identica cu cea realizata la nivelul unui hidrofor.

   Montarea vasului de expansiune la centrala termica

Primul pas al montarii vasului la centrala termica este alegerea locatiei. Este recomandat ca montarea sa se faca pe returul instalatiei, dupa pompa de circulatie, astfel incat sa fie facilitata absorbtia surplusului de apa. Trebuie ca zona sa fie accesibila, astfel incat sa poata fi realizate cu usurinta verificarile periodice si lucrarile de mentenanta. Asigura-te ca exista spatiu suficient pentru instalarea vasului si accesoriilor.

Al doilea pas consta in racordarea vasului la instalatie. Se monteaza un robinet de izolare pe conducta de retur, chiar inaintea vasului de expansiune. Acesta se fixeaza pe perete cu ajutorul consolelor de prindere incluse. Vasul se racordeaza la conducte prin racorduri flexibile sau rigide, asigurand o etansare perfecta. Se instaleaza si un manometru, pentru calculul presiunii din vasul de expansiune.

Ultimul pas al procesului este presetarea presiunii. Instalatia trebuie golita de apa, iar presiunea din vasul de expansiune se preseteaza conform instructiunilor producatorului centralei termice. Apoi, se umple instalatia cu apa si se verifica etanseitatea racordurilor.

   Vas de expansiune - montare la hidrofor

Si in cazul hidroforului, in prima faza se alege locatia. De regula, se recomanda montarea dupa pompa hidroforului, pe conducta de refulare. Zona aleasa trebuie sa fie ferita de vibratiile in exces si trebuie sa ofere spatiu suficient atat pentru instalarea vasului, cat si a accesoriilor.

Sursa foto: termice-distributie.ro

Urmeaza racordarea la instalatie. Se monteaza un robinet de izolare la nivelul conductei de refulare, inaintea vasului de expansiune. Se fixeaza vasul de expansiune pe perete cu ajutorul consolelor de prindere incluse. Vasul se racordeaza la conducta cu racorduri flexibile sau rigide, asigurand etansarea. Si in acest caz, se recomanda instalarea manometrului pentru monitorizarea nivelului de presiune din vas.

In final se goleste instalatia de apa si se preseteaza presiunea la nivelul recomandat de producatorul hidroforului. Apoi, instalatia se umple cu apa si se testeaza etanseitatea racordurilor. Atat in cazul hidroforului, cat si in cazul centralei termice, trebuie respectate cu strictete instructiunile producatorului vasului de expansiune si al instalatiei.

Materialele de calitate, uneltele adecvate si cunostintele avansate sunt esentiale pentru un montaj corect. Asadar, recomandarea este aceea de a apela la specialisti cu experienta in domeniu, care pot sa asigure un montaj eficient, dar si lucrari ulterioare de mentenanta.

3. Reglarea presiunii in vasul de expansiune - ce presiune trebuie sa fie in acesta?

Este foarte important sa stii ce presiune trebuie sa fie in vasul de expansiune, deoarece aceasta este un parametru esential pentru buna functionare a instalatiilor sanitare si de incalzire. Presiunea defineste forta exercitata de aerul precomprimat din interiorul vasului, care are rolul de a absorbi excesul de apa produs de dilatarea termica.

   Ce impact are presiunea in vasul de expansiune?

Presiunea prea mare din vasul de expansiune poate sa provoace deteriorarea membranei interne a vasului, scurgeri de apa si cresterea excesiva a presiunii in instalatie, afectand echipamentele si robinetii.

Presiunea prea mica afecteaza capacitatea vasului de a absorbi surplusul de apa, ceea ce determina o scadere a presiunii in instalatie, aparitia zgomotelor ciudate la nivelul robinetilor, functionarea eronata a pompei si chiar accidente.

   De ce creste sau scade presiunea in vasul de expansiune?

Presiunea din vasul de expansiune poate creste din mai multe motive. Primul dintre acestea este supraalimentarea cu apa a sistemului. Al doilea consta in aparitia aerului in instalatie. Aerul poate sa blocheze o parte din volumul vasului, limitand absorbtia apei. De asemenea, cresterea poate fi cauzata de deteriorarea membranei, care conduce la amestecarea apei cu aerul.

Scaderea presiunii din vasul de expansiune este cauzata, in primul rand, de pierderile de apa. Scurgerile din instalatie sau din vas reduc cantitatea de apa si, in mod implicit, provoaca scaderea presiunii. De asemenea, presiunea scade daca membrana este perforata, ceea ce conduce la scurgerea aerului precomprimat. Nu in ultimul rand, presiunea va scadea ca urmare a presiunii gresit presetate la montaj.

   Cat trebuie sa fie presiunea in vasul de expansiune?

Daca vrei sa afli ce presiune trebuie sa aiba vasul de expansiune, trebuie sa retii ca nivelul acesteia poate sa varieze in functie de tipul instalatiei in care este inclus vasul.

   Ce presiune trebuie sa aiba vasul de expansiune la centrala termica?

La centrala termica, presiunea recomandata este, de obicei, cu 0,5 bar mai mica decat presiunea minima de pornire a pompei de circulatie. Pentru a afla presiunea specifica, trebuie sa consulti manualul modelului tau de centrala termica.

Sursa foto: termice-distributie.ro

   Ce presiune are vasul de expansiune la hidrofor?

Presiunea din vasul de expansiune trebuie sa fie cu 0,2 bar mai mica decat presiunea de pornire pe care o necesita pompa hidroforului.

   Cum se regleaza presiunea in vasul de expansiune?

Daca ai aflat ce presiune trebuie in vasul de expansiune si este nevoie sa o reglezi, trebuie sa stii care sunt pasii implicati de acest proces.

Pasul 1 - pregatirea instalatiei

Se goleste partial instalatia de apa, reducand presiunea din sistem. Asigura-te ca ai un manometru pentru a verifica presiunea din vas si identifica supapa de aerisire a vasului de expansiune.

Pasul 2 - Verificarea presiunii

Manometrul se ataseaza la supapa de aerisire a vasului de expansiune, iar apoi se citeste valoarea presiunii afisata pe manometru.

Pasul 3 - Reglarea presiunii

Daca presiunea este sub nivelul recomandat, adauga aer prin supapa de aerisire folosind o pompa manuala sau un compresor. Robinetul de aerisire trebuie deschis usor, pentru a facilita evacuarea surplusului de aer, daca presiunea este peste cea recomandata. Presiunea se monitorizeaza cu manometrul, in timp ce se adauga sau se evacueaza aer, pana se atinge valoarea dorita.

Este foarte important sa se respecte cu strictete instructiunile producatorului vasului de expansiune, dar si cele ale instalatiei termice sau sanitare pe care acesta este montat. Nu trebuie sa se depaseasca presiunea maxima admisa a vasului de expansiune. Fireste, cea mai buna varianta este aceea de a apela la un specialist calificat, care poate asigura o reglare optima a presiunii din vasul de expansiune.

4. Sfaturi pentru alegerea si intretinerea corecte a vasului de expansiune

Alegerea vasului potrivit este esentiala pentru a putea beneficia de o utilizare sigura si in conditii de performanta optima. Iata care sunt factorii in functie de care se alege vasul de expansiune:

Tipul instalatiei - la centrala termica, se recomanda un vas de expansiune sanitar, conceput special pentru temperaturile ridicate din sistemul de incalzire. In cazul hidroforului, se alege un vas de expansiune special pentru hidrofor, rezistent la variatiile de presiune care apar la nivelul retelei de alimentare cu apa.

Capacitatea vasului - se determina in functie de capacitatea instalatiei si de diferenta de temperatura din sistem. Consulta manualul hidroforului sau pe cel al centralei termice, pentru recomandari specifice.

Presiunea maxima admisa - trebuie ca nivelul presiunii maxime admise sa fie superior presiunii maxime din instalatie. Verifica valorile aferente modelului tau de echipament, inainte de a cumpara un vas de expansiune.

Materialul - vasul poate fi din inox, material foarte durabil, dar greu, dar si din material compozit. Acesta este mai usor, dar este sensibil la temperaturi extreme. Materialul se alege si el in functie de particularitatile instalatiei sanitare sau termice

Marca si bugetul - orienteaza-te catre produse de la branduri cunoscute, dar care sa se incadreze in bugetul pe care l-ai setat.

Sursa foto: termice-distributie.ro

Sfaturi pentru curatarea si intretinerea vasului de expansiune

Cea mai buna masura pentru pastrarea sanatatii vasului de expansiune este verificarea periodica a presiunii din echipament. Se recomanda ca verificarea sa se faca cel putin o data pe an. De asemenea, se recomanda si o curatare periodica, de catre un specialist. Aceasta se face prin eliminarea depunerilor de sedimente, care pot afecta functionarea vasului.

Membrana vasului de expansiune este si ea vulnerabila la defectari si trebuie verificata periodic. Daca se deterioreaza, membrana va afecta eficienta vasului. Verificarea ei trebuie efectuata tot de catre un specialist. Vasul de expansiune se recomanda a fi inlocuit la 10-15 ani, insa schimbarea sa poate fi efectuata si la nevoie, daca apar deteriorari.

Pentru prelungirea duratei de viata a vasului, se recomanda respectarea cu strictete a pasilor necesari pentru o instalatie corecta. Vasul trebuie protejat de temperaturile extreme si de socurile mecanice.

Sursa foto: termice-distributie.ro

In concluzie, acestea sunt cele mai importante detalii despre ce face si cum functioneaza vasul de expansiune. Pe termice-distributie.ro gasesti echipamente moderne, de la producatori recunoscuti, cu ajutorul carora poti obtine performante excelente pe termen lung. Alege sa tii cont de recomandarile prezentate, pentru a regla corect presiunea din vas si pentru a-l intretine eficient, pe termen lung.